MAGYAR FILM AZ ÖRÖKBEFOGADÁSRÓL

Az örökbefogadás nehézségei mellett a fociultrák szubkultúrája is megjelenik Nagy Viktor Oszkár Becsúszó szerelem című első nagyjátékfilmjében, amelyet július 15-től vetítenek országszerte a mozik.

A Becsúszó szerelem a focidrukkerek lelkes, de ellentmondásos világát mutatja be és egy számtalan lehetetlen helyzetet okozó örökbefogadás fordulatait meséli el. Nagy Viktor Oszkárnak, a film rendezőjének a Becsúszó szerelem az első nagyjátékfilmje, eddig főként társadalmi problémákkal foglalkozó dokumentumfilmeket készített.
“Mindig érdekelt a műfaji filmezés, a dokumentumfilmes korszak előtt is, mindig az volt az elképzelésem, hogy játékfilmeket szeretnék készíteni” – mondta a rendező az MTI-nek. Eredetileg a Becsúszó szerelem is dokumentumfilmnek indult az örökbefogadás témájáról. Az adoptálás folyamatában különösen az a rész foglalkoztatta, amikor az örökbefogadó szülőknek dönteniük kell arról, hogy akarnak-e roma gyereket magukhoz venni. “Érdekelt, hogy milyen válaszok születnek erre a kérdésre, milyen előítéletek vannak jelen a társadalomban a roma gyerekekkel szemben” – magyarázta.
A történet szerint Gyula (Ötvös András), az elkötelezett focidrukker és felesége, Mariann (Stefanovics Angéla) gyereket szeretnének. Miután kiderül, hogy a férfi meddő és az örökbefogadás lehetősége is elszáll, Mariann utolsó esélyként megállapodik egy roma lánnyal, Lüszivel (Gombó Viola Lotti), hogy hamarosan születendő gyermekét magukhoz veszik. Ez mindannyiuk életét fenekestül felforgatja: Gyulának ettől fogva folyamatosan trükköznie kell, hogy ne bukjon le elvakult focirajongó barátai előtt.
László Sári és Gerő Marcell producerekkel egy kreatív beszélgetésen jött a fordulat és született meg az ötlet, hogy inkább vígjátékot forgatnának egy fociultráról, akinek nem marad más választása, mint örökbe fogadni egy roma gyereket.
A forgatókönyvet Bárány Mártonnal közösen írták. Sok mélyinterjút készítettek, részt vettek az örökbefogadó szülőknek tartott felkészítő tanfolyamon, ebből több jelenet is táplálkozik a filmben, de olyanokkal is beszélgettek, akik roma gyereket vettek magukhoz. Ők is elmesélték a saját magukkal vagy a családtagjaikkal folytatott harcukat – hangsúlyozta. Emellett ellátogattak gyermekotthonokba és olyan intézetekbe is, ahol fiatal terhes roma lányok éltek. A terhes roma lányt, Lüszit alakító Gombó Viola Lotti sokat merített ezekből a beszélgetésekből.
A rendező beszélt arról is, hogy focimániája gyerekkorából gyökerezik, fontos társadalmi jelenségnek tartja, amelyben sok minden leképződik, de mint mondta, ez a vígjátékban csak áttételesen tudott megjelenni. Beleásták magukat a focidrukkerek világába, megismerték sokszínű szubkultúrájukat, több megszállott szurkolóval is érdekes beszélgetéseket folytattak. Mindezeket az élményeket és karaktereket úgy kellett átformálniuk, hogy az eredmény vicces és szórakoztató, de mégis hiteles legyen.
A forgatás 2019 nyarán zajlott, az utómunka még egy évet vett igénybe, a film tavaly nyáron készült el, eredetileg a bemutatót tavaly novemberben tartották volna, a koronavírus-járvány miatt tolódott a bemutató júliusra.

MTI

Szólj hozzá te is!