HÁROMMILLIÁRDBÓL ÚJULT MEG A KAPOSVÁRI SZÜLÉSZET

 Átadták a Kaposi Mór Oktató Kórház hárommilliárd forintból megújult szülészeti épületét csütörtökön Kaposváron.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter az eseményen azt hangsúlyozta: a felújított kaposvári szülészetre az egész ország büszke lehet, mert míg Európa-szerte szülészeteket zárnak be, csökkentik az ágyszámokat a születésszám mérséklődése miatt, Magyarországon nő a házasságkötések száma és a gyermekvállalási kedv is.
Az európai uniós tagállamok közül Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben, csaknem 25 százalékkal a gyermekvállalási hajlandóság az elmúlt tíz évben, vagyis ennyivel többen mertek igent mondani az életre – tette hozzá.
A kormány fontosnak tartja, hogy ne legyenek Magyarországon olyan fiatal párok, akik késznek érzik magukat a gyermekvállalásra, de azért kell éveket várniuk, mert ehhez nincsenek meg a megfelelő körülmények – közölte a miniszter.
Kiemelte, segítik a fiatalokat abban, hogy igent mondhassanak az életre, ne kelljen éveket várniuk a következő gyermekük megszületéséig, és támogatják őket azzal is, hogy a lehető legbiztonságosabbá teszik a születés körülményeit.
Novák Katalin arra utalva, hogy a kaposvári szülészeten reprodukciós központ is működik, közölte: Magyarországon minden ötödik pár meddőségi problémával küszködik, és “az állam jó gazdája a meddősségkezelésnek”.
“Olyan helyen vagyunk, ahol az állam egy magánszolgáltatótól vette át a meddősségkezelést, és jó látni, hogy több fiatal párt nagyobb felkészültséggel több szakember tud fogadni” – mondta.
Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkára azt emelte ki, hogy bár a szülészet 90 éves, méltóságteljes épülete a múltat idézi, a rekonstrukcióval létrejött infrastruktúra a legkorszerűbb feltételeket biztosítja a szülő nők és az újszülöttek ellátásához.
Az államtitkár az egészségügyi dolgozóknak a koronavírus-világjárvány idején mutatott helytállásáról azt mondta, “saját halálfélelmükön és családjuk féltésén túllépve erőn felül, éjjel-nappal dolgoztak, hogy mások életét mentsék”.
“Kívánom nekik, nyugodt nyaruk legyen” – fűzte hozzá.
Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere arról szólt, hogy a szülészet a kórház szimbolikus épülete, amelynek rekonstrukciójával a jövő kaposvári generációinak akartak esélyt adni arra, hogy méltó körülmények között láthassák meg a napvilágot.
“A szülés, a születés egy életen át elkíséri a családokat, fontos, hogy ezt csodaként éljék meg” – hangoztatta.
Kitért arra: Kaposvár célja, hogy a városban 2030-ig többen szülessenek, mint ahányan meghalnak, továbbá a somogyi megyeszékhely az ország egyik legegészségesebb városa legyen.
Szita Károly a pandémiára utalva azt mondta, hogy a kórház dolgozói “elképesztő munkát” végeztek a koronavírus-járvány elmúlt másfél évében: “apáknak, anyáknak, nagypapáknak, nagymamáknak és az ő családjuknak adták meg a lehetőséget, hogy gyógyultan távozzanak az intézményből”.
“Vannak olyan hivatások, amelyek a bizalmon alapulnak, az orvosi és az ápolói hivatás ezek közé tartozik, és a mi bizalmunk megerősödött az elmúlt időszakan” – mutatott rá.
Gelencsér Attila, Kaposvár és a Zselic fideszes országgyűlési képviselője azt mondta: Kaposvár 2010 előtt hiába várt kormányzati segítséget a kórház, a szülészet felújításához.
“A terveink készen voltak, a pályázatot beadtuk, ehhez képest az akkori fenntartó megyei önkormányzatot mindenféle elvonásokkal sújtották, holott végig tudtuk, hogy a somogyiaknak, kaposváriaknak csak a legjobb az elég jó” – mondta.
Hangsúlyozta, 2010-ben “paradigmaszerű változás jött”, megérkezett a segítség, minden jó irányba változott.
Moizs Mariann, a kórház főigazgatója azt közölte, hogy a kaposvári szülészeti, nőgyógyászati és újszülöttellátás megújítása hatéves munka eredménye. “Szimbolikus, hogy az átadásra kettős évfordulón, a kórház történetének 175. és az önnálló szülészet 90. évében kerül sor” – jegyezte meg.
A kaposvári polgármesteri hivatal korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a szülészet modernizációja 2019-ben kezdődött meg egy 442 millió forint értékű eszközbeszerzéssel. A kormányzati támogatásból vásárolt gyógyászati eszközök között ultrahangkészülék, inkubátor, szülőágy, műtőfelszerelés és röntgengép is van.

MTI

Szólj hozzá te is!