SOKAT VÁLTOZTAK AZ OTTHONI SZEREPEK

Sokat változtak az otthoni szerepek, a fiatal édesapák is egyre jobban szeretnék kivenni részüket a gyermekgondozásból – mondta a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom alelnöke az M1 aktuális csatorna vasárnap délelőtti műsorában.

Ujvári Enikő hangsúlyozta: egyre több férfi szeretne aktív édesapaként jelen lenni a családban. Ezt azért is hasznosnak nevezte, mert azok a gyermekek, akiknek jó kapcsolatuk van édesapjukkal, sokkal védettebbek később a rossz befolyásokkal szemben és jobbak a tanulmányi eredményeik is. Ha pedig az édesapák segítenek az otthoni teendőkben, a nők is sokkal sikeresebben tudnak visszaintegrálódni a munka világába – tette hozzá.
Rámutatott: a munka és a család sikeres menedzselését segíti, hogy nem minden feladat az édesanyára hárul, hanem a férfiak is egyre többet átvállalnak. Emellett munkáltatók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az emberközpontú, családbarát működésre, a jogalkotók pedig számos intézkedéssel – például azzal, hogy az édesapák vagy a nagyszülők is otthon maradhatnak a gyermekkel – segítik a családokat.
Ujvári Enikő kiemelte: a munkába visszatérésnél a munkáltatók és a munkavállalók szerint is a fokozatosság, a rugalmasság a legfontosabb, és mindkét fél kiemelte a gyermekgondozási idő alatti folyamatos kapcsolattartás jelentőségét.

 

MTI

Szólj hozzá te is!