NEMZETKÖZI FIZIKAOKTATÁSI KONFERENCIA BUDAPESTEN

A fizika rendkívül fontos tudományág – hangoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára pénteken Budapesten.

Bódis József A fizikaoktatás jelene és jövője címmel mondott angol nyelvű beszédet egy nemzetközi fizikaoktatási konferencia záróünnepségén. A tanácskozást Magyarországon az Eötvös Loránd Fizikai Társulat szervezte.
Az államtitkár megjegyezte, hogy jelentősége ellenére a fizika az egyik legkevésbé népszerű tantárgy az iskolában: a diákok túl nehéznek találják, nem értik meg. A magyar oktatáspolitika egyik legfontosabb célja, hogy ráirányítsa a figyelmet erre a tudományágra – fűzte hozzá Bódis József.
Azt mondta: különös hangsúlyt fektetnek rá, hogy támogassák a tehetséges tanulókat, és jó eredményeket érnek el.
A nemzetközi fizikai olimpiáról évről évre éremmel, elismeréssel térnek haza a magyarok – közölte.
Az államtitkár azt hangoztatta, a tanárok nagy szerepet játszanak abban, hogy felkeltsék a fiatalok érdeklődését a természettudományok iránt, ezért a kormány fontosnak tartja, hogy minden lehetséges módon fejlessze a pedagógusképzést.
A felsőoktatásban többen választják a természettudományi szakokat, mint korábban – emelte ki Bódis József.
Kitért a problémamegoldási képesség, a kreativitás, a kritikai gondolkodás fontosságára nemcsak a munkaerőpiacon, hanem az élet szinte összes területén.
Azt hangoztatta, hogy a jövőben több munkahely el fog tűnni, ugyanakkor létrejönnek olyanok, amiket ma még el sem tud képzelni az emberiség. A mesterséges intelligencia egyre nagyobb teret hódít majd – tette hozzá.
Bódis József úgy vélekedett: Eötvös Loránd elégedett lenne azzal a pezsgő tudományos élettel, amely a konferenciát jellemezte a héten.
A tanácskozásra több mint háromszázan látogattak el a világ csaknem ötven országából.

 

MTI

Szólj hozzá te is!