MIÉRT FONTOS A NEVELŐSZÜLŐI HÁLÓZAT BŐVÍTÉSE

Bátran mondhatjuk, hogy a nevelőszülői hálózatban végzett munkát a szociális és gyermekvédelmi területen zászlóshajónak lehet tekinteni – fogalmazott az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdán Székesfehérváron.

Fülöp Attila a Mol Aréna Sóstóban tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a nevelőszülői hálózat társadalmi megbecsültségét erősíteni szeretnék, ezért is rendezik meg az új létesítményben az országos nevelőszülői kampány újabb rendezvényét szombaton. Jelezte, hogy az országjárás keretében minden megyébe elmennek, s igyekeznek bemutatni a nevelőszülői hivatást.
Az államtitkár megemlítette, hogy új arculati elemeket és új weboldalt indítnak a jobb tájékoztatás érdekében.
Fülöp Attila felidézte: egy a parlamentben az év végén elfogadott jogszabály alapján 2020. január 1-jétől bevezetik a nevelőszülői gyed-et a két évesnél fiatalabb gyereket nevelők esetében.
Az országos kampány május közepéig tart, s egy nagy ívű rendezvénnyel zárul Budapesten – közölte Fülöp Attila.
Az MTI kérdésére az államtitkár elmondta, hogy a gyermekvédelemben lévő 23 ezer gyermek közül mintegy 15 ezer nevelőszülőknél él, a többi egyelőre gyermekotthonokban nevelkedik; tehát nagyjából nyolcezer gyermek mehetne még nevelőszülőkhöz.
Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester kiemelte, hogy nagyon fontos hivatás a nevelőszülőké, aki ezt vállalja, a gyermekekért, de a nemzet egészéért is sokat vállal. Nagyon nagy felelősség a nevelőszülővé válás, ezt a társadalomnak el kell ismernie, meg kell köszönnie – hangoztatta.
A szombati, székesfehérvári program meghívója szerint a résztvevők tájékoztatást kaphatnak a nevelőszülői hálózatról, nevelési kérdésekről. Emellett játék- és kézműves sarok várja az érdeklődőket, a 10-15 óráig tartó programot Pápai Joci koncertje színesíti.

 

Fotó: Bekah Russom, Ben White/Unsplash

 

MTI

Szólj hozzá te is!