A SZÓBELI ÉS A FIZIKAI BÁNTALMAZÁS VESZÉLYEI GYERMEKKORBAN

Fotó: Juvenile

Az amerikai gyermekgyógyászok kifejezetten károsnak ítélik a fizikai bántalmazás minden formáját, beleértve az elfenekelést és a pofont és rámutattak ezek hosszú távú és visszafordíthatatlan károsodást okozó mivoltukra is.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia szerint ezeknek akár a legártalmatlanabbnak tűnő formái is magukban hordozzák az agressziót és olyan agyi változásokat idéznek elő, melyek erősítik későbbi, öngyilkossági hajlamot, kábítószer-fogyasztást és a dühkezelési nehézségeket.

Bár egyes szülők még mindig úgy vélik, hogy egy-egy pofon, vagy fenékre csapás nem ártalmas, sőt, a viselkedés rövid távú javulásához vezet, a tanulmányok egyértelműen azt mutatják, hogy az alternatív szankciók sokkal hatékonyabbak. Ilyenek például a kedvenc játékok időszakos megvonása vagy a képernyő idő csökkentése.

Fotó: Hal Gatewood/Unsplash

Az elmúlt két évtizedben publikált tanulmányok megerősítették azt is, hogy a fizikai fenyítéssel büntetett gyermekek nagyobb valószínűséggel válnak agresszív felnőtté, csökken a szürkeállományok, illetve emelkedik a stressz-hormon szintjük.

Az akadémia felhívta a figyelmet a verbális erőszak veszélyeire egyaránt. A gyerekek szóbeli bántalmazása, degradálása szoros összefüggést mutat a későbbi viselkedési problémákkal, valamint a depresszióra való hajlam kialakulására egyaránt.

Fotó: Juvenile

A bántalmazottak segélyvonala országosan és ingyenesen hívható: +36-80-20-55-20  – http://bantalmazas.hu/

Szólj hozzá te is!