EREDMÉNYESEK VOLTAK A MAGYAR TANULÓK A NEMZETKÖZI DIÁKOLIMPIÁN

A tavalyi nemzetközi tudományos diákolimpiákon eredményesen szereplő tanulókat és felkészítő tanáraikat köszöntötték kedden Budapesten.

Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere kiemelte: nemes alkalomból találkoznak, a jövő reménységeit, ifjú tudósokat köszönthetnek.
Azt mondta: a teremtés után az ember mindig törekedett arra, hogy megismerje a környezetét, az őt körülvevő világot, saját magát és embertársait, s eközben tétova mozdulatot tett a szakralitás és a spiritualitás felé.
Az emberiség az évezredek során sok mindent megpróbált, hogy megmagyarázza, azt amit nem ismert, újabb és újabb módszereket dolgozott ki, kereste az ismeretlenbe vezető utakat. Ezen a hosszú évezredes úton a magyarok is megállták a helyüket, a jellegzetes magyar gondolkodás, a nyelv, az erre épülő logika megkönnyítette a dolgukat, új világokat hoztak létre – hangsúlyozta a miniszter, aki példaként említette többi között Liszt Ferencet, Neumann Jánost, Teller Edét.
Hozzátette: mára ott tartunk, hogy az ismereteket már nem is nagyon tudjuk átfogni, és hajlamosak vagyunk elfelejteni az emberi élet és teremtés célját, hogy azért vagyunk a világon, hogy “jól és szépen éljünk, segítsünk embertársainkon”.
A most díjazott diákok felelőssége nagy, megkapták a talentumot, de ez önmagában nem lett volna elég, kellett a szorgalom, a szerető család, és a tanárok, akik lelkesítették őket, és ismeretekkel halmozták el. Kásler Miklós azt kérte, legyenek hálásak a családjaiknak, tanáraiknak és a nemzetnek, keressék a szépet, az emberit és az emberhez méltót.
Bódis József oktatási államtitkár köszöntőjében szintén gratulált ahhoz, amit a diákok és tanáraik elértek. “Iszonyú” tehetség, nagyon sok munka van ezekben az eredményekben – hangsúlyozta.
Hozzátette: a magyar oktatás krémje, akik megmérettek a világban, és vagy az egész világot, vagy annak jelentős részét megverték.
Tavaly az Emberi Erőforrások Minisztériuma delegálásával hét nemzetközi tudományos olimpián vettek részt csapatok. A diákok két arany, tizenegy ezüst- és tizennégy bronzérmet szereztek, teljesítményükért heten dicséretben részesültek.
2019-ben Magyarország ad otthont 30. Nemzetközi Biológiai Olimpiának és a 13. Csillagászati és Asztrofizikai Olimpiának.

Fotók: Roman Manger, Gaelle Marcel/Unsplash

MTI

 

Szólj hozzá te is!